ÉLETMÓDTANÁCSOK

Kevesen tudják, hogy a magas koleszterinszint megfelelő étkezéssel kezelhető, illetve megelőzhető.

A magas koleszterinszint érelmeszesedésre hajlamosít, ezért a koleszterin szintjének, ezen belül is az LDL-koleszterin szintjének csökkentése szükséges a szövődmények kialakulásának lassításának, illetve megelőzésének érdekében.

 

Az állati eredetű élelmiszerek

A koleszterin az állati eredetű élelmiszerekben kisebb-nagyobb mértékben megtalálható, míg a növényi eredetű ételekben nincs jelen. Az állati eredetű ételek közül kerülendő, vagy csak kis mennyiségben fogyasztandó a tojás, melynek sárgája jelentős mennyiségben tartalmaz koleszterint, de szintén nagy mennyiségben van jelen a belsőségekben, a zsírokban, a vörös húsokban és a bőrökben is.

A konyhatechnikai eljárások

Az ételek elkészítési módja is nagyban befolyásolja a koleszterinszintet, illetve a triglicerid szintet is. A legegészségesebb módok közé tartozik a párolás és a csőben sütés, zsír és vaj hozzáadása nélkül, kevés olajon. A főzés is elfogadható módszer, de ez esetben számos hasznos tápértékű anyag távozhat az ételből. A zsírban és vajban sütés növeli az étel koleszterin tartalmát, ezért a bő zsiradékban való sütés nem tanácsos. A grillezés hátránya a karcinogén anyagok képződése, melyek szintén ártalmasak lehetnek az egészségre.

A növényi szterinek

A növényi szterinek fogyasztása hasznos a koleszterinszint csökkentésének szempontjából. Ezek a vegyületek már a bélrendszerből történő felszívódás során versenyeznek az állati koleszterinnel, illetve a későbbiekben a szervezetben belüli transzport során ki is szorítják azt, ennek köszönhetően a növényi szterinek fogyasztása természetes módon segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Egyéb társbetegségek

A magas koleszterinszinthez gyakran társulnak egyéb metabolikus betegségek is, mint például a csökkent glükóz tolerancia, cukorbetegség vagy magas húgysavszint. Ilyen esetekben az ételek szénhidrát- és purintartalmára is fokozottan oda kell figyelni, hiszen magas vérnyomásban szenvedő betegeknél a sóbevitel is igen fontos tényező.

A magas koleszterinszint csökkentése testmozgással

A rendszeres testmozgás emeli a HDL-koleszterin (más néven „jó” vagy „védő” koleszterin) szintjét. A HDL-koleszterin a koleszterin reverz transzportjában vesz részt, tehát szerepe az LDL-koleszterinnel ellentétes, ugyanis a periféria felől a máj felé szállítja a koleszterint. Ez a folyamat akadályozza az érelmeszesedés kialakulását.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s