A magas koleszterinszint és a leggyakoribb társbetegségek

A magas koleszterinszint csak egy szelete a metabolikus betegségeknek. Sok esetben társul egyéb metabolikus kórképekkel, ilyen például a csökkent glükóz tolerancia vagy a már kialakult cukorbetegség, és a húgysav-anyagcsere zavarai. E betegségek kialakulásában nagy szerepe van a nem megfelelő táplálkozásnak. A magas koleszterinszint szinte karöltve fordul elő a túlsúllyal vagy a manifeszt elhízással és a magas vérnyomással. Számlájára írható az érelmeszesedés, és még sok más egyéb kórkép is.

szénhidrát-anyagcsere zavarai

A nem megfelelő táplálkozás következtében kialakuló túlsúly, és a vele járó zsírszövet-szaporulat hatására csökken a sejtek inzulin iránti érzékenysége, és inzulinrezisztencia alakul ki. Ez az állapot gyakran együtt jár a magas koleszterinszinttel. Mindkét esetben fokozódik az érelmeszesedés rizikója, ezért ha valaki cukorbetegségben szenved, akkor a koleszterin célértékek is alacsonyabbak, mint az átlag népesség esetében.

A húgysav-anyagcsere zavarai

A húgysav-anyagcsere zavarai részben a fokozott purinbevitelre vezethetőek vissza, mely szintén gyakran társul magas koleszterinszinttel. A magas húgysavszint is szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában, de ízületi problémákat, veseproblémákat is okoz.

A metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma fő tünete a hasi elhízás, melyhez a vérnyomás emelkedése, a triglicerid szint emelkedése, a HDL koleszterin szintjének csökkenése és magasabb éhgyomri vércukorszint vagy a már kialakult cukorbetegség társul. A metabolikus szindróma esetében nagy a kardiovaszkuláris rizikó, ezért drasztikus mértékű koleszterinszint-csökkentés szükséges.

A magas vérnyomás

A magas vérnyomás sok esetben társul magas koleszterinszinthez. Mindkét betegség érelmeszesedéshez vezet. A kardiovaszkuláris rizikót mindkettő fokozza, csökkentésük szigorúan javasolt.

Az érelmeszesedés okozta szövődmények

Az érelmeszesedés okozta szövődmények közé tartozik a perifériás erek szűkülete, mely a végtag keringési zavarát, ischaemiás fájdalmát okozza. A koszorús erek szűkülete mellkasi anginát okoz, míg az agyi erek szűkülete az érintett terület funkciójától függően igen változatos tünetcsoport létrehozására képes. A veseartériák szűkülete magas vérnyomást és a vesefunkció romlását okozhatja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s