Sportoljon a nyaralás ideje alatt is

A nyaralás a legtöbb esetben a hétköznapi életből, a mindennapi stresszhelyzetekből való kiszakadást jelenti. Ilyenkor mindenki szeret egy kicsit pihenni, és elfelejtkezni a hétköznapi gondokról. A pihenéssel töltött napok alatt gyakran a rendszeres testmozgás is háttérbe szorul, pedig erről nem lenne szabad megfeledkezni, különösen ha magas koleszterinszinttel küzd valaki.

A vér koleszterinszintjének megemelkedése nem jár közvetlen tünetekkel, így a szabadság ideje alatt hajlamosak vagyunk elhanyagolni a diétát és a sportolást. Ez több szempontból is veszélyes. Egyrészt megemelkedik a koleszterinszint, ami egészségügyi következményekkel járhat, másrészt később nehéz újra kezdeni a testedzést, ha az kikerül a napi rutinból.

Napi 30 perc is elég!

A diéta és a rendszeres testmozgás együttesen akár 10 százalékkal is képes csökkenteni a koleszterinszintet, így a nyaralás alatt sem szabad megfeledkezni róluk. Szerencsére ma már egyre több szállodában van lehetőség sportolásra.

A testmozgással kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy már napi 30 perc mozgás is elegendő ahhoz, hogy kedvező irányba mozduljon az LDL mennyisége a vérben. Éppen ezért fél óra testedzést ajánlott beilleszteni a napi programba. Ha a mozgás része a napi rutinnak, akkor könnyebb a nyaralás ideje alatt is figyelmet fordítni rá. Ha nincs idő egyben 30 percet sportolni, akkor fel lehet darabolni kisebb egységekre; a mozgás így is ugyanolyan hatásos.

Mely mozgásformák ajánlottak nyaralás alatt?

A nyaralás alatt is végezhető legegyszerűbb mozgásforma a sétálás, a gyaloglás és a futás. A koleszterinszint csökkentésében főleg az aerob mozgásformák bizonyultak hatékonynak, de bármilyen más sporttevékenység is végezhető. Szerencsére már egyre több szállodában bérelhető kerékpár, mellyel megtekinthetők a környék nevezetességei.

Ha vízpartra megy nyaralni, akkor próbálja ki az úszást, a vízi tornát és más vizes sportokat is. Vegyen részt a szállodai jóga, aerobik vagy a thai-chi órákon is, ha van erre lehetősége.

A nyaralás egyben lehetőséget jelent arra is, hogy a testedzését változatosabbá tegye. Ilyenkor bátran váltogassa a mozgásformákat, egyik nap látogassa meg a hotel edzőtermét, másik nap sétáljon, harmadik nap ússzon. A különböző sportolási módok kipróbálásával még pihentetőbbé és élménydúsabbá tudja tenni a pihenését. Ráadásul az edzések látogatásával és a rendszeres sétálások során könnyebb új ismerősökre is szert tenni, így nem válik unalmassá a nyaralás.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s